Tags

, , , , , , ,

the_former_fountaineers

В нашата нова рубрика „Някогашните беседци днес” ви представяме Дена Попова. Дена завършва Американския колеж през 2006 г., а началото на нейната литературна кариера е до голяма степен свързано и със списание „Беседа”, където тя е част от редакционния екип и публикува свои текстове. През май 2005 г. печели Първа награда за проза в националния конкурс „Петя Дубарова”.

dena_snimka_profil

Дена завършва политология и кинознание в университета „Уитман” (Вашингтон). Тя е един от основателите на списание “Quarterlife” и част от редакционния екип на списание “Blue Moon”, наградено от Колумбийския университет за най-добро университетско литературно списание.

През 2008 г. Дена е един от участниците в първия Семинар по творческо писане, Созопол, организиран от фондация “Елизабет Костова”. Авторка е на сценарии за късометражни филми – „И накрая заваля” и „Черешовият Едип”, с който печели конкурса на Nisi Masa (European Network for Young Cinema). Първата си книга с разкази, фотографии и стихотворения – „Момичетата от добри семейства” (изд. „Сиела”), публикува през 2009 г., а най-новата ѝ книга, излязла през 2013 г., е „Старите дни” (изд. „Хермес”)

Тук можете да видите нейно интервю за БНТ, в което разказва за последната си книга и споделя малко за своя прекрасен опит в „Беседа’: http://bnt.bg/part-of-show/premiera-na-starite-dni-kniga-s-razkazi-na-mladata-pisatelka-dena-popova-2
А тук можете да видите различните проекти, в които е участвала: http://ciela.bg/persons/person/dena-popova/432

Два от нейните разкази са качени в блога на “Беседа”.

Advertisement