Tags

, , , , ,

the_former_fountaineers

Костадина Начева, випуск 2004, е един от най-активните членове на екипа на списание „Беседа“. Присъединяването ѝ към  клуба е решаващо за много последвали промени: тя първа предложи и най-важното – приложи  един по-професионален подход към графичното оформление  на списанието. Нейна е заслугата учениците напълно сами да работят с професионални  програми за предпечатна подготовка и да изградят сами една по-зряла визия на книжното тяло, независимо от трудностите и огромното време, което поглъща тази работа. Тя изготви също и логото на клуба и списанието, което е неотменно на кориците и страниците ни от 2004 г. насам. Костадина е и изключително интересен творец на словото и баграта – страсти, развихрени още на страниците на „Беседа“ в колежанските години и които се оказват определящи за нейната реализация днес, 10 години след  завършването ѝ и раздялата с „Беседа“.  С участието си в „Беседа“ Косето показа на всички  как отдадеността към работата и каузата води до високите модели на професионализма.

kostadina_nacheva

А ето и какво споделя самата тя за опита си в „Беседа” и развитието си след това:

„Беседа“ беше една от любимите ми извънкласни дейности в колежа, тъй като съчетаваше две от най-приятните ми занимания – рисуването и четенето. За мен беше изключително интересно предизвикателство да разработя нова визия за списанието – лого, формат, дизайн, илюстрации. Успявах да се изявя както като графичен дизайнер и илюстратор, а понякога и като писател. През 2003 г. спечелих второ място в литературния конкурс на „Беседа“ на тема „Нощна лампа“ и наградата за ученическа муза в конкурса за кратка проза „Мечти по лято“ на електронното списание LiterNet. През 2004 г. бях един от двамата наградени в конкурса за литературен превод на Американския колеж.

Костадина Начева: логото на списание "Беседа"

Костадина Начева: логото на списание “Беседа”

След като завърших колежa през 2004 г. с наградата на катедрата по изкуство, продължих да се занимавам с рисуване и писане, доколкото можех. Бакалавърската си степен завърших в Colby College (щата Мейн, САЩ) със странната за повечето хора комбинация от главна специалност „Икономика и математика” и допълнителна „малка специалност“ (minor) „Изкуство”. Именно в „Колби” успях да поработя по-професионално върху уменията си в областта на изкуството и развих свой собствен почерк в живописта, който е типичен за мен и до днес. Харесва ми да правя абстрактни картини, които да въздействат със съчетанието си от цветове, да позволяват на зрителя да ги свързва със свои субективни усещания, спомени и пейзажи. По този начин всяка картина става многозначна и едновременно с това лична за всекиго, който я наблюдава. 

Костадина Начева: Lilly Pond

Костадина Начева: Lilly Pond

След завършването си се върнах в България с предложение за работа в банковия сектор, но след година и половина вече знаех, че имам нужда да работя в сфера, която позволява да използвам и креативните си умения. Така попаднах в света на рекламата, където прекарах повече от четири забързани, заети, но и много интересни години. През последните две от тях успях, макар и трудно, да съчетая работата с магистратура по бизнес администрация с маркетинг фокус от българския клон на City University of Seattle, а малко след завършването ѝ започнах работа като специалист по маркетинг във фармацевтична компания. Продължавам да рисувам и имам онлайн магазин във водещ американски уебсайт за изкуство и занаяти, като за година и половина продадох дванадесет картини и изпълних две големи поръчкови платна за клиенти на известни арт консултанти в Балтимор, САЩ.

С писане, за жалост, не се занимавам толкова често, колкото ми се иска. Водя личен блог на английски за изкуство, дизайн, пътувания и фотография, но най-често имам възможност да пиша за работата си – от радио спотове до статии за събития.”

Няколко интересни линка:

Към блога на Костадина – http://kosebose-nest.blogspot.com/

Към нейния интернет магазин – http://www.etsy.com/shop/kosebose

А тук можете да прочетете наградения ѝ разказ в конкурса на LiterNet – http://liternet.bg/publish7/knacheva/index.html

Advertisement